Ágyi poloska jellemzői

Ágyi poloska

Mi is az ágyi poloska?

Az ágyi poloska éjszakai, rejtőzködő életmódot folytató rovar, amely emberi vérrel táplálkozik. Ágyi poloska fertőzöttség főként panellakásokban és társasházakban fordulhat elő, de megjelenhet családi házakban és járművek utasterében is (például kamion hálófülke).

Az ágyi poloska, mint rovar hová sorolható?

Az ágyi poloska a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak rendjébe tartozik, azon belül pedig a poloskák alrendjébe és a vérszívó poloskák családjába tartozó faj. Eredetileg a denevérek élősködője volt, később az ember és egyes háziállatok (baromfi például) vérével kezdett táplálkozni, napjainkban kizárólag emberi vérrel táplálkozik. Globálisan elterjedt kártevő.

Miről ismerhetem fel az ágyi poloskát?

Az ágyi poloska megjelenését tekintve 4-8 mm rozsdabarna, hát-hasi irányban lapított, testét finom szőrzet borítja, torán bűzmirigyek vannak, hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, így repülni nem tud, lábai karmokban és tapadókorongokban végződnek. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény testmérete valamivel nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű, miután vért szívott teste kitágul, színe megváltozik, bíborszínű már-már fekete lesz. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok fedezhetők fel, amelynek segítségével kiválóan mászik függőleges felületeken (falon például). Szájszerve szúrósörtékből áll, amelynek hegyes végét szondaként hasznosítja, gyakran egymás mellett többször is csíp, mivel elsősorban főbb eret keres. Csípése alkalmával érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetünkbe. Lakott terülteken szinte az egész világon elterjedt.

Milyen jellemzői vannak az ágyi poloska életmódjának?

Az ágyi poloska tápláléka kizárólag a gazdaszervezet véréből áll. A petéből frissen kikelt példányoknak néhány napon belül táplálkoznia kell, míg a kifejlett példányok akár fél évig is bírják vér nélkül (tehát több mint 6 hónapot kell várni, hogy éhen haljanak). Éjszaka támad, hő-és szén-dioxid kibocsátás alapján tájékozódik (a testhőmérsékletünket és a légzésünket érzékelik). Nappal elrejtőzik, résekben, repedésekben, matrac alatt, ágyneműtartóban, ágytámla mögött, konnektorok, képkeretek mögött, de kialakíthatja búvóhelyét a padlóburkolat alatt is (laminált parketta, csaphornyos parketta, padlószőnyeg alatt). Mivel emberi vérrel táplálkozik, illetve éjszaka támad biztosra vehető, hogy a búvóhelyét az ágyban vagy az ágy körül fogja kialakítani. Bár kerüli a fényt, a fiatal éhes példányok világosban is előmerészkedhetnek, ha az ember közelségét érzik. Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él. Táplálkozása során a szőrmentes, vékonyabb (tehát melegebb) bőrfelületet részesíti előnyben, ezért is panaszkodnak a hölgyek, hogy leginkább őket csípi meg. Végigsétál a szőrmentes bőrfelületen, hogy megcsapolható eret találjon, ha nem jár sikerrel, néhány milliméterrel arrébb ismét próbálkozik.  A szinte fájdalommentes táplálkozása 5-30 percig tarthat, ha megzavarják abbahagyja a vérszívást, és elrejtőzik. Alkalmanként egyetlen példány 4-6 szúrásnyomot is produkálhat, ami az allergén nyála miatt bőrtípustól függően akár 8-10 napig is viszkető érzést és pirosodást okoz.

Milyen gyorsan szaporodik?

Egy megtermékenyített nőstény naponta 2-3 petét rak, ivadékainak száma élete során 1000-1500 is lehet. A párzási időszak zárt helyiségekben egész évben tart. Petéje fehér tojás alakú 1 mm hosszú és 0,5 mm széles. A petéből való kikeléshez megfelelő élettani körülmények között 6-8 nap kell, ha nem kielégítőek a körülmények a kikelés 3 hónap is lehet. Az ágyi poloskának 5 fejlődési stádiumon kell keresztül mennie, hogy kifejlett példány legyen, minden fejlődési stádiumhoz vért kell szívnia. A petéből frissen kikelt példányok az 1 millimétert sem érik el.

Hogyan ismerhetem fel a kezdeti szakaszban lévő ágyi poloska fertőzöttséget?

Kezdeti stádiumban a szakembereknek is komoly kihívást jelent megállapítani, hogy az ingatlanban ágyi poloskafertőzés alakult ki. A folyamat elején ráutaló jeleket szinte lehetetlen találni, ürülék nyom, levetett lárvabőr, pete, kellemetlen szag, általában csak jóval később jelentkezik. Mivel az ágyi poloska, rejtőzködő életmódot folytató kártevő, ráadásul a testmérete sem túl nagy, ezért élő példányt sem találunk sok esetben. Észrevehetetlenül el tudnak bújni a legapróbb résekben, repedésekben, ezért a fertőzés elején a csípés nyomok árulkodnak leginkább az ágyi poloska jelenlétéről. Egy bőrgyógyász, képzett kártevőirtó szakember szinte 100 %-os pontossággal meg tudja állapítani, hogy a testén valóban ágyi poloskacsípések vannak.

Milyen ráutaló jelekből ismerhető fel az ágyi poloska fertőzöttség?

Huzamosabb ideje fennálló ágyi poloska fertőzöttség esetén, számtalan ráutaló jel árulkodik az ágyi poloska jelenlétéről.

 • Ha sok kis fekete pöttyöt látunk az ágy kereten, matracon, villanykapcsoló körül, falfelületen, akkor ágyi poloska ürülék nyomot találtunk. (az ágyi poloska ürüléke megemésztett vér, ezért fekete)
 • Vérpöttyök az ágyhuzaton
 • Fehér apró tojás alakú peték
 • Levetett lárvabőr
 • Kellemetlen szag (különösen nagy fertőzöttség esetén) Édeskés szak, amelyet egymás csalogatására használnak fel.
 • Mozgó rovarok
 • Lárvák
 • Csípés nyomok
 • Elhulott ágyi poloskák

Hogyan vihettem haza az ágy poloskát? Hogyan alakult ki a fertőzés az ingatlanomban?

 • Ha olyan helyen szálltunk meg, ahol meglévő ágyi poloska fertőzöttség volt, hazavihettük csomag által, ruházat által.
 • Használt bútort, könyvet, ruhát vásároltunk és ezek fertőzöttek voltak.
 • Tömegközlekedési eszköz által. (a ruházatunk, csomagunk találkozott egy másik fertőzött helyen lakó utaséval, ez rendkívül ritka eset)
 • Terjedhet egyik ingatlanról a másikra is. Amennyiben egy rendkívül fertőzött lakás van a szomszédunkban, a lakásunk alatt/felett, előfordulhat, hogy a mi lakásunkat is megfertőzik. Elegendő, ha a szomszédos lakás falazatán találnak egy rést/repedést, amelyen keresztül vándorolni tudnak.

Tiszta, rendezett lakásban élek, mégis lehet nálam ágyi poloska?

Sajnos a válasz igen! Az ágyi poloska fertőzöttség kialakulása, nem higéniai kérdés. Önkormányzati bérlakásokon és panellakásokon túl, luxuslakásokban vagy öt csillagos szállodákban is egyaránt előfordulhat.  

Miről ismerhetem fel az ágyi poloska csípést?

Erre azért nehéz kielégítő választ adni, mert bőrtípusonként változó. Előfordulhat enyhe bőrpír, de gyulladt, viszkető, kellemetlen dudorok is kialakulhatnak, amelyek körülbelül 8-10 nap alatt gyógyulnak meg.

Hol helyezkednek el legtöbbször az ágyi poloska csípések?

A csípés nyomok a legtöbb esetben a végtagokon, nyakon, a gerinc tájékán jelentkezhetnek.

Mit tehetek, ha ágyi poloskáim vannak?

Azonnal hívj szakembert, ne kísérletezz házilagos módszerekkel, mert hatástalan lesz. Az ágyi poloska rendkívül szapora állat, ezért fontos a gyorsaság, ne várj, mert minél többet vársz, annál nehezebb lesz kiirtani.

Ágyi poloska fertőzött konnektor
Ágyi poloska csípés nyomok
Nagymértékű ágyi poloska fertőzöttség matrachuzaton
Ágyi poloska ürülék villanykapcsolónál
Rendkívül fertőzött lakás
Call Now Button